Bütyök (Hallux Valgus):

Hogyan alakul ki a bütyök?

• A bütyök legfőbb oka a harántboltozat süllyedés, amit a talp nem megfelelő súlyelosztása idéz elő.
  • Kialakulásának oka a nem megfelelő cipő választás. (szoros cipő, magassarkú, túl lapos sarkú cipő)
  • Betegségek (ízületi gyulladás)
  • örökletesség

Mik a bütyök tünetei?

A bütyök jellegzetes tünete az öregujj mellett, a lábfej belső oldalán jelentkező kinövés. Az ízület belső, illetve oldalsó részén a nyáktömlő az állandó fokozott nyomás, dörzsölés (pl. szűk cipő) hatására könnyen gyulladásba jön, fájdalommal jár.

A dörzsölés hatására a deformálódott ízület feletti bőr könnyen begyulladhat, kisebesedhet, vagy akár, tyúkszem, fekély is kialakulhat. Szabó bütyök esetén jellegzetes tünet a külső talpél fájdalma, az előláb kiszélesedése, amit duzzanat és bőrpír, bevérzés kísérhet.

Hogyan kezelhető a bütyök?

A bütyök kezelésének legfontosabb feltétele a láb statikájának helyreállítása.

A legfontosabb a megfelelő cipő, szükség esetén talpbetét vagy ortopéd cipő viselése, ami elegendő helyet hagy a lábujjaknak. Lehetőleg kerek orrú, széles cipőt válaszunk, aminek sarokmagassága nem nagyobb 2-3 cm-nél. Érdemes figyelmet fordítani a lábfej tornáztatására is, melynek során a lábboltozatot tartó izmokat erősíthetjük. A lábfejet tornáztató és a láb ujjait megmozgató gyakorlatok megerősítik a boltozatot tartó izmokat.

Fájdalom és gyulladás esetén tüneti kezelésként alkalmazhatók gyulladáscsökkentő készítmények. Speciális gyógyászati segédeszközök is javíthatnak az állapoton.  nappalra pedig különféle szilikon bütyökvédők és lábujjelválasztók jelenthetnek segítséget.

Fontos, hogy a kisebb deformitást mindig könnyebb kezelni!

Mikor indokolt a műtét?

Bütyök műtét akkor indokolt, ha a deformitás olyan mértékű, hogy más módon nem korrigálható, valamint, ha az általuk okozott panaszok (fájdalom, esztétikai probléma) jelentősen rontják a vendég életminőségét.

Kalapácsujj (Digitus Mellus)

A kalapácsujj a harántboltozat süllyedésének köszönhetően alakul ki, a lábujjat mozgató inak megrövidülnek. A karomtartás úgy jön létre, hogy az ujj alapperce a lábhát felé emelkedik, míg a középperc (második perc) a talp felé hajlított helyzetbe áll. A karomtartásból fakadóan az ujj alap és középperce közötti ízületet a cipő folyamatosan dörzsöli és nyomja, ami bőrkeményedést és gyulladást okoz. Ízületi merevség, súlyosabb esetben nyílt sebek is keletkezhetnek az ujjon. Az elváltozás többnyire a második és a harmadik ujjon alakul ki. Nőknél jóval gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A magas sarkú és keskeny orrú cipők hordása nagyban elősegítik a kalapácsujj kialakulását.

Mik a kalapácsujj kialakulásának okai?

A kalapácsujj kialakulását a láb statikai zavara okozza. A harántboltozat süllyedés, mely a lábat kényszerhelyzetben tartja, szűk, vagy magas sarkú cipők rendszeres viselése, illetve öröklött statikai probléma (már gyerekkorban észlelhető) egyaránt állhat a betegség hátterében. A deformitás mellé gyakran társulnak olyan egyéb láb problémák, mint a benőtt, gyulladt köröm, tyúkszem, valamint bőrkeményedések.

A kalapácsujj megelőzése

A harántboltozatot emelő talpbetét, a széles, nem magas sarkú cipők (hajlékony, puha talp) használata, valamint a lábháti izomzat erősítő és nyújtó gyakorlatok egyaránt hatékonyak a deformitás megelőzésében.

A kalapácsujj tünetei és diagnosztizálása

A kalapácsujj egy látványos deformitás, ami egyértelműen megállapítható abból, hogy valamelyik lábujj (az első kivételével) V alakot vesz fel. Mivel az alap – és középperc találkozásánál a lábujj kiemelkedik, könnyebben irritálódig, és a cipő is kidörzsöli, melyre csak rásegít a magas sarkú lábbeli vagy a keskeny fazonú cipő. A kalapácsujj kialakulását követően égő érzés, fájdalom egyaránt jelentkezhet, súlyosabb esetekben az érintett lábujj ki is sebesedhet.

A kalapácsujj kezelése

Kezdeti stádiumban, amikor még enyhe fokú deformitásról van szó, a gyógytorna és a gyógycipő alkalmazása segíthet az elváltozás korrigálásában. A gyógytorna célja, hogy az izmok megváltozott húzási irányát korrigálja és az ízületi mozgásokon javítson. Abban az esetben, amikor már műtétre van szükség.