Fertőtlenítés a szakmában

Minden olyan eljárás, amely az élő szervezetből – ún. fertőző forrásból – a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőző képességük megszüntetésére irányul. A vírusok, gombák, illetve a kórokozó baktériumok maximális mennyiségének elpusztítását célzó folyamat.

A fertőtlenítők bőrre gyakorolt hatásai

érzékeny bőrűeknél okozhat irritációt, allergiás tünetet. Túlzott használata kiszárítja a bőrt. Az eszközfertőtlenítő bőrre kerülve irritációt, marást, mérgezést okozhat!

Fertőtlenítés céljára csak Magyarországon bevizsgált, minősített és engedélyezett vegyszerek használhatók, melyek engedélyezését az Országos Tiszti főorvosi Hivatal végzi.

A fertőtlenítőszerekkel szembeni szakmai elvárások:

• Széles hatásspektrum/ Rövid behatási idő
  • Ne legyen kellemetlen szagú, mérgező, tűzveszélyes
  • Gazdaságos LEGYEN, Kis koncentrációban is hatásos
  • Ne károsítsa a test szöveteit, az eszközöket, a fertőtlenítendő felületet
  • Hatását más anyagok ne csökkentsék

A fertőtlenítőszerek tárolása:

• Minden fertőtlenítőszert gyermekek elől elzárt,
  • hideg, száraz fényvédett helyen,
  • eredeti flakonjukban szabad tárolni, dátumozni, hogy mikor nyitottad ki
  • Az edényen pontosan legyen feltüntetve, hogy mit tartalmaz.
  • Fertőtlenítés előtt a tárgyakról a szennyeződéseket mossuk le.
  • Mindig a használati utasításnak megfelelően használjuk a fertőtlenítőszereket.
  • Hígításra általában vizet, desztillált vízet, bideszt vizet használunk.
  • Fertőtlenítés után, ha ez a használati utasításban szerepel, öblítést kell végezni.

SZAKMÁNKBAN HASZNÁLHATÓ, HASZNÁLANDÓ FERTŐTLENÍTŐ TÍPUSOK:

• Eszközfertőtlenítők / Dezinficiensek
  • Bőrfertőtlenítők / antiseptikumok
  • Felületfertőtlenítők
  • Sebfertőtlenítők, vérzéscsillapítók

ESZKÖZ-FERTŐTLENÍTŐK/ DEZINFICIENSEK

• A kéz és lábápoló szakmában a vendégeken bármilyen célra használt összes szerszámot minden vendég előtt és után lemosással majd fertőtlenítő szeres, beáztatással kell megfelelően tisztítani és fertőtleníteni.
  • Azon eszközök melyeket nem lehet fertőtleníteni használat után azonnal megsemmisítendők.
  • Modern speciális fertőtlenítőszerek a kereskedelemben széles választékban kaphatók és a legtöbbször pontosan beállított összetételben kerülnek forgalomba.
  • A forgalomba lévő és engedélyezett eszközfertőtlenítők számának és specializálódásának köszönhetően már szinte minden eszköz műszer anyagához több készítmény is választható, esetenként a fém eszközökhöz korrózió gátló adalékot is tartalmaznak
  • Ajánlott olyan fertőtlenítőszert használni, mely korrózió- gátló adalékanyagot is tartalmaz.
  • A fém eszközöket a fertőtlenítés ideje után, folyóvízzel le kell öblíteni, ezután azonnal szárazra kell törölni.
  • A földre esett szerszámokat azonnal újra fertőtleníteni kell. Azokat az eszközöket, melyeket nem lehet fertőtleníteni (pl. bufferek, papírreszelők) használat után azonnal a hulladékgyűjtőbe kell dobni.
  • A dezinficiensek mérgező, maró, izgató vegyületek, alkalmatlanok a bőr fertőtlenítésére, mert azon károsodást okozhatnak.
  • Speciális, korszerű fertőtlenítőszereket már nem kell hígítani, pontosan beállított összetételében lehet őket megvásárolni. Behatási idejük és hatékonyságuk kedvező, legtöbbször szükséges az áztatás, nem elég a fertőtlenítendő felületet bepermetezése.

A dezinficiensek, antiszeptikumok baktériumok elleni hatása függ:

• a hatóanyag koncentrációjától
  • a hőmérséklettől
  • a hatóidőtől
  • a közeg kémhatásától
  • a szennyezett felület nagyságától
Fertőtlenítés a szakmában

BŐR-FERTŐTLENÍTŐK  (Antiseptikum)

• A bőr felszínén lévő mikroorganizmusok száma a test különböző részein eltérő a kéz után a láb bőre tekinthető a legszennyezettebbnek legfertőzöttebbnek így a fertőzéseknél az egyik legfontosabb közvetítő tényező lehet.
  • Az élő bőrfelület fertőtlenítésére csak olyan szerek alkalmasak, amelyek meghatározott töménységben a szervezet sejtjeinek károsítása a bőr roncsolása nélkül a test bármely részén. Tehát kézre és lábra is alkalmazhatók. Nyílt sebbe, szembe, szájba jutását azonban kerülni kell! A higiéniás bőr fertőtlenítés célja a kéz és láb bőr felületén lévő kórokozók számának csökkentése.

• Az alkoholos úgynevezett, kétfázisú kézfertőtlenítőszereknek nincs számottevő szennyoldó képességük, a hagyományos szappanoknak viszont nincs fertőtlenítő, csak tisztító hatásuk. Ezért alapszabály hogy a bőrfelületről a szennyeződéseket először langyos vizes szappanos mosással,  keféléssel lazítsuk fel,  majd folyóvízzel öblítsük le és csak ezután fertőtlenítsük. Munkakezdés előtt fertőtlenítsük le tehát alaposan vendégünk kezét vagy lábát, saját kezünket a munka előtt fertőtlenítés után, kezünket jól dörzsöljük le is szárítsuk meg.
  • Az egyfázisú kézfertőtlenítő folyékony szappanoknak a fertőtlenítő hatóanyagon kívül szennylazító szennyoldó hatásuk is van.
  • A bőrfertőtlenítő bőrre gyakorolt hatásai: zsíroldó, szárító hatású, esetleg bőrszínező.
  • A fertőtlenítőszer nyílt sebbe, szembe, szájba nem kerülhet! Egyfázisú bőrfertőtlenítőnek hívjuk azokat a szereket, melyek egy lépésben oldják a szennyet a felületről, és fertőtlenítő hatóanyagot is tartalmaznak, tehát a fertőtlenítés és a tisztítás egy lépésben elvégezhető. A kéz és láb szemrevételezése előtt ajánlatos valamilyen rövid behatási idejű alkoholos kézfertőtlenítőt alkalmazni, melyet töményen hígítatlanul kell alkalmazni.
  • Ilyen pl.: Sterilium, Bradoman soft, Decosept, Barricydal 36, Kodan, Clarasept derm, stb.

FELÜLET-FERTŐTLENÍTŐK

• A vendégek és dolgozók egészségének védelme érdekében a rend az állandó tisztaság megóvása és a fertőtlenítés alapvető követelmény így erről folyamatosan gondoskodni kell, ezt időnként az ÁNTSZ ellenőrizheti és a higiéniai szabályok ellen vétőket felelősségre vonja. (Lásd. Takarítási napló)
  • A mosható felületű burkolatokat, tárgyakat felületfertőtlenítő szeres letörléssel, lemosással, permetezéssel lehet fertőtleníteni. A nem mosható faburkolatokat, meszelt falfelületek fertőtlenítését, fertőtlenítőszeres bepermetezéssel, pl. decosepttel, újra festéssel, újrameszeléssel lehet elvégezni.
  • Ismert fertőtlenítőszer a Bradolin, melynek hatásspektruma: baktericid, fungicid, virucid, tuberkulicid (HBV, HIV). Alkalmazási koncentráció és behatási idő.
    A készítményt töményen, hígítatlanul kell alkalmazni. 20-30 cm távolságról kell a fertőtlenítendő felületet bepermetezni úgy, hogy kezeletlen részek ne maradjanak és hagyni kell az oldatot a felületre rászáradni. Minimális behatási idő 5 perc.
    Zárt térbe egyszerre maximálisan 2 mfelület kezelhető. 1 m2-re kb. 40-50 ml fertőtlenítőszert kell alkalmazni.

FELÜLET-FERTŐTLENÍTŐK, TEXTÍLIÁK

Fertőtlenítő és tisztítószerek: a textíliák tisztítása lúgos mosással, fertőtlenítése főzéssel, fehér anyagoknál hypózással történik. Fokozott szennyeződés esetén tisztító hatású áztató-, mosószereket, pl. flóraszeptet használhatunk. A fertőtlenítőmosást többszöri öblítéssel fejezzük be. Magas hőfokú vasalással még több korokozót tudunk elpusztítani!

A sterilizálás

• A művelet célja a tárgyak, eszközök élő kórokozóktól, azok spóráitól és a vírusoktól való megszabadítás.
  • A sterilizálás történhet:
  • – Hővel, szárazon 160-200 °C 20 perc, nedvesen 134 °C-on 10 perc
  • – Besugárzással (ultraibolya sugarakkal)
  • – Kémiai anyagokkal (oldatokkal)

VÉRZÉS CSILLAPÍTÁS, SEB-FERTŐTLENÍTÉS

• A Vérzés csillapítása, megállítása az elsősegélynyújtás legfontosabb feladata.
  • -A felületi sérülések: kisebb sérülések, horzsolások vágások miatt leggyakrabban előforduló nem nagymennyiségű szivárgó gyöngyöző vérzések, ezek jól elláthatók gyorstapasz segítségével.

A súlyosabb esetekben, mélyebb sérüléseknél:

• Vénás vérzésnél a vérzések megakadályozására, megállítására véralvadás gyorsítót vagy más szóval vérzéscsillapítót kell használni.
  • A szakemberek számára főleg a folyékony vagy por alakú összehúzók használata célszerű a vérzés csillapítására. A vérzés csillapítása után a sebbe soha ne tegyünk sebhintőport vagy vattát, a sebet steril lappal, steril gézzel vagy sebtapasszal kell bekötözni