Tyúkszem Kezelés és megelőzés

A tyúkszem (orvosi nevén clavus) a bőr mélyebb rétegeiből fejlődő, megvastagodott elváltozás a talp bőrén. A lábfej csontjai által a talppárnákra és a lábujjakra gyakorolt nyomás a tyúkszemek miatt gyakran fájdalmas lehet.

A tyúkszem többnyire a lábujjakon, a lábujjak oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén alakul ki. Sokszor szemölcsökkel tévesztik össze, azonban kialakulásának oka és az elváltozás kezelése is eltérő, így fontos, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól. Környéke gyakran gyulladt, fájdalmas, a szemölcsre ez nem jellemző. Tipikusan a nyomásnak kitett helyeken, többnyire csont felett alakul ki, a szemölcs gyakorlatilag bárhol megjelenhet. Nagyítóval megnézve közepe jellegzetesen, kráterszerűen bemélyedt.

A tyúkszem kialakulásának gyakori okai

• A kiálló csontok összedörzsölődése a cipőben.
  • Magas sarkú cipő viselése, melyben a talpra nehezedő nyomás fokozódik.
  • Túl szoros cipő, ami nyomja a lábat, vagy amiben egymást nyomják a lábujjak.
  • A láb ortopédiai betegsége (például lúdtalp vagy régebbi sérülés), ami a láb statikáját megváltoztatja.
  • Egyes foglalkozásokban, sportokban valamely testrész tartós nyomással és dörzsöléssel járó igénybevétele.
  • Szintén gyakoribb időskorban – ezekben az esetekben nem tudjuk pontosan, miért növekszik a tyúkszemre való hajlam
  • Gyakran társul cukorbetegség, vérkeringési zavarok, érelmeszesedés, rheumatoid arthritis mellé..

Mit lehet tenni a tyúkszem ellen?

• Ha egyre több tyúkszem alakul ki (ilyenkor valószínű, hogy nem is tyúkszemről van szó, sokkal inkább szemölcsről).
  • Az elhalt hámrétegeket fürdés után gyógyszertárakban, drogériákban kapható sarokreszelővel óvatosan távolítsa el.
  • A nem múló tyúkszemet pedikűrössel vagy orvossal távolíttassa el. Cukorbetegek vagy a szervezet más területeit (is) érintő betegségben szenvedők mindenképpen forduljanak orvoshoz ezzel a problémával.

Milyen más esetben szükséges még orvoshoz fordulni?

• Ha a panaszok nem szűnnek.
  • Ha a lábon nyílt sérülések alakulnak ki, melyek nem gyógyulnak.
Tyúkszem Kezelés és megelőzés

Hogyan zajlik a tyúkszem kezelése?

• A kezelés a tyúkszem kialakulásának okától is függ. Enyhe esetekben kenőcsös kezelés alkalmazható- Keressen fel egy jó, hozzá értő pedikűröst, de ha szükséges, a tyúkszemeket az orvos sebészileg távolítja el.
  • A legegyszerűbb sebészi megoldás a helyi érzéstelenítésben végzett „kikanalazás” vagy kimetszés, ez azonban sokszor eredménytelen lehet, ugyanis, ha a tyúkszem kialakulásához vezető tényezőket nem számoljuk fel, kiújulhat. Bizonyos esetekben, főleg ortopédiai eltérések esetén a tyúkszem alatti csont kiemelkedésének megszüntetése tartós eredményt hozhat.

A tyúkszem megelőzése

• Viseljen mindig puha, kényelmes és megfelelő méretű cipőt.
  • Az ápoló lábkrémek és a gyakori lábfürdő puhává teszi a bőrt, így nehezebben alakul ki tyúkszem.
  • Ha a tyúkszem mindig ugyanazon a helyen alakul ki, ajánlott nyomásvédő tapaszt hordani.
  • Szükség esetén hordjon talpbetétet, vagy megfelelően kialakított gyógycipőt – kérje ortopéd szakorvos tanácsát.
  • Forrás: WEBBeteg, M., szakfordító; meine-gesundheit.de, Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Dr. Reinhardt István, képek: Google, Pipcsák Kata